icon:arrow-rightbackcloseglobehamburgerinfotimeicon:walkingicon:westmalle

Kies een beginpunt!

Welkom beste bezoeker!

De abdij of brouwerij bezoeken kan niet, maar we nodigen je wel graag uit voor een korte wandeling rond de abdij. Onderweg staan genummerde paaltjes waar je meer te weten komt over het leven van de monniken en de geschiedenis van de abdij, maar ook over de oorsprong van de trappistenbieren Dubbel en Tripel.

De wandeling duurt ongeveer 50 minuten. Tussen nummer 7 en 9 is de weg zanderig en dus moeilijker toegankelijk voor wie minder mobiel is.

Veel plezier!

50 minuten
nl
Terug naar de kaart
1

Café Trappisten

Sinds 1841 is dit pand eigendom van de abdij. De toenmalige kruidenierszaak ‘Huis ten Halve’ lag precies halverwege Antwerpen en Turnhout. In 1923 werd de zaak een café. De eigenaars betaalden de monniken pacht: een som geld, twee karren mest en één fles jenever. Lange tijd kon je er ook overnachten.

In 2008 opende het huidige Café Trappisten, met een knus interieur, heerlijke terrassen en een plezante speeltuin.

Ober serveert een Dubbel en Tripel van Westmalle

We steken voorzichtig de Antwerpsesteenweg over via het zebrapad en gaan de dreef in die ons richting abdij leidt. Na eventjes gestapt te hebben zien we links een eindje van de dreef een kapel

Terug naar de kaart
2

Sint-Bernarduskapel

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stortten twee Britse bommenwerpers neer in de buurt van de abdij. De balans? Dertien doden.

Een Lancaster bommenwerper stortte neer vlakbij de abdij van Westmalle

In 1947 richtten de paters een kapel op als herinnering aan de gesneuvelde militairen en als dank omdat de abdij gespaard bleef. Ze is gewijd aan de heilige Bernardus. Let op de glasramen van Victor Van Mil, een Nederlandse Trappist. Ze tonen de wapenschilden van België, de Royal Air Force en abt Robertus Eyckmans.

Wanneer we aan een kruispunt van twee dreven komen zien we links een infobord over de omgeving. We slaan rechts af in de dreef die parallel loopt met de lange abdijmuur en die ons richting brouwerij leidt.

Terug naar de kaart
3

Abdij

In 1794 vestigden tien Franse cisterciënzers zich in hoeve ‘Nooitrust’ in Malle.

De paters ontgonnen de woeste gronden, plantten bomen en breidden de abdij uit met o.a. een kerk en een gastenhuis, een brouwerij, drukkerij en apotheek.

Trappistenmonniken rusten op het veld na de oogst

De bibliotheek bevat intussen ruim 50.000 boeken. De campaniletoren van de kerk - geïnspireerd op de Italiaanse klokkentorens - vormt een baken in het landschap.

De bibliotheek van de abdij bevat honderden oude manuscripten

De ruime omgeving van de abdij is erkend als erfgoedlandschap.

Abdijpoort aan het begin van de twintigste eeuw

Terug naar de kaart
4

Monnik worden

Waar je enkele glasramen in de abdijmuur ziet, bevindt zich het noviciaat. Hier krijgen aspirant-monniken of novicen hun opleiding in het cisterciënzerleven. Die duurt twee jaar.

Uitzicht op de binnentuin vanuit de kloostergang

Daarna legt de novice zijn tijdelijke geloften af. Nog eens drie jaar later kan hij de abt vragen om zijn plechtige gelofte af te leggen. Zo verbindt hij zich definitief met de abdijgemeenschap.

Kleine kapel

Terug naar de kaart
5

Brouwerij

Vanaf 1836 mochten de Trappisten volgens de regels van hun orde de volksdrank van de streek drinken: water, melk en bier. Daarom startten de monniken zelf een brouwerij op. Aanvankelijk produceerden ze uitsluitend voor eigen gebruik. De noden van de abdij deden de monniken het rendement opvoeren. In 1933 stemde het kapittel in met de bouw van een volledig nieuwe, moderne brouwerij. In de loop der jaren werd ze verder geautomatiseerd.

Historische brouwzaal van Westmalle met koperen brouwketels

Medewerker inspecteert flesje Westmalle Dubbel tijdens het bottelen

Terug naar de kaart
6

Trappistenbier

Westmalle brouwt twee trappistenbieren: een roodbruine Dubbel (7%) en een goudgele Tripel (9,5%). Toen de monniken de ingrediënten van hun eerste bier - Enkel Bruin – verdubbelden, noemden ze dat nieuwe bier Dubbel. Idem voor de Tripel.

De namen Dubbel en Tripel ontstonden dus hier in Westmalle en werden later door andere brouwerijen overgenomen.

De goudgele Tripel en donkerrode Dubbel van Westmalle

Echt trappistenbier wordt gebrouwen in een Trappistenabdij, door de monniken of onder hun toezicht. De brouwerij is ondergeschikt aan het klooster: een belangrijk deel van de opbrengst gaat naar liefdadigheid.

Zeshoekig 'Authentic Trappist Product' logo

We wandelen verder tot aan de kruising van deze zandweg met een asfaltbaan. Daar slagen we links af. Van hieruit hebben we een mooi overzicht over het ganse abdijcomplex.

Terug naar de kaart
7

Rijpen en bewaren

Voor ons zien we een koer met lege bakken. Daaronder is een grote kelder waar de flessen drie weken rijpen. De temperatuur bedraagt er 20°C. De gisting geeft het bier zijn volle smaak en alcoholgehalte.

Zelf bewaar je een Westmalle het best in het donker, bij een temperatuur van 9 tot 14°C. Zet de flessen rechtop. Zo blijft de gist op de bodem en schenk je een mooi, helder bier. Laat ongeveer 1 cm in het flesje. Die gistbodem is lekker om apart te proeven.

Het trappistenbier van Westmalle rijpt en gist in de kelder

Terug naar de kaart
8

Boerderij

Van de lente tot de herfst zie je in de weiden rond de abdij koeien - vooral Groningse Blaarkop en Brown Swiss - grazen.

Grazende Blaarkop runderen in de weiden rond de Abdij van Westmalle

De monniken leven vegetarisch en houden deze dieren uitsluitend voor de melk. De stal biedt plaats aan 400 dieren en voldoet volledig aan de noden van een modern melkveebedrijf. Bijna alles verloopt automatisch.

Brown Swiss koeien wachten om gemolken te worden

De monniken vinden het contact tussen mens en dier belangrijk.

Melkkoeien eten in de moderne stal van de Abdij van Westmalle

Terug naar de kaart
9

Trappistenkaas

Monnik doet wrongel in de kaasvorm

Met de melk van de koeien bereiden de monniken kaas. Dat gebeurt op ambachtelijke wijze en zonder kleur- en bewaarstoffen.

Kazen worden klaargemaakt voor het pekelbad

De halfharde kaas heeft een erg laag zoutgehalte: minder dan 1%. Er zijn drie variëteiten: de 2+, 6+ en 12+ hebben respectievelijk twee, zes en twaalf maanden gerijpt. Je koopt de kaas aan de abdijpoort bij stap 11 tussen 8 tot 16u45, behalve op zon- en feestdagen of bij Café Trappisten aan stap 1.

Westmalle kaas rijpt maanden op houten planken

Op http://www.trappistwestmalle.be vind je de verkooppunten bij jou in de buurt.

We wandelen verder tot op het einde van de lange abdijmuur. Rechts zien we twee grote weilanden die met een hekwerk omheind zijn. Met wat geluk zie je daar een groot aantal schapen in staan. Aan het einde van de muur draaien we de dreef links in.

Terug naar de kaart
10

Kerktoren

Oorspronkelijk had de kerktoren een spitse punt. Maar aan het begin van Wereldoorlog 1 werd de toren door het Belgische leger gedynamiteerd zodat hij niet kon dienen als uitkijkpunt voor de vijand.

De spitse kerktoren van de Abdij van Westmalle voor WO1

Daarna kwam er tijdelijk een eenvoudig zadeldak.

Kektoren van de abdij van Westmalle met zadeldak tijdens tijdens WOI

Na de oorlog herrees de toren als een Italiaanse campanille toren. Het idee kwam wellicht van abt Dom Herman-Jozef Smets. Want in die periode kwam hij regelmatig in Rome omdat hij was aangesteld als generale abt van de Trappistenorde.

Kerktoren van de Abdij van Westmalle in campanile stijl na de eerste wereld oorlog

Terug naar de kaart
11

Abdijleven

Boven de ingang van de abdij staat een Latijnse tekst. Vrij vertaald betekent die: wie geen boete doet, zal sterven. Iedereen op dezelfde manier.

Zes keer per dag bidden en zingen de monniken samen in de kerk. Tussendoor studeren en mediteren ze, knappen ze klusjes op en werken ze in de kaasmakerij of bakkerij.

Monniken in de kerk

Je kunt de abdij niet bezoeken, maar het gastenverblijf staat open voor wie rust en bezinning zoekt. Ook bij de gebedsdiensten en de eucharistie ben je welkom.

Monnik verkoopt trappistenkaas aan de abdijpoort

Meer doen

We stappen op de blokjesweg verder in de richting van café Trappisten.


Geniet na in café Trappisten

Terug naar de kaart

Geniet na in café Trappisten

In het café kan je na deze wandeling nog genieten van een Westmalle trappist van ’t vat, een Westmalle tripel, of een combinatie van deze twee: half/half. Daarbij kan je ook proeven van een boterham met trappistenkaas.

Brood en kaas zijn gemaakt in de abdij. Ook niet te versmaden zijn de trappistenkaaskroketten.

Vanuit café Trappisten worden er op regelmatige basis activiteiten georganiseerd waarbij leven en werk in abdij en brouwerij steeds aan bod komen in combinatie met de producten die er gemaakt worden.

Terug naar de kaart